Rita Berger

Ik ren voor Senn!

Ik ben Rita. Mijn zoon Senn hoorde rond zijn 15e verjaardag (september 2020) dat hij Colitis Ulcerosa heeft (chronische ontstekingen aan zijn dikke darm). Daarnaast bleek dat hij ook AIH (Auto-immuunhepatitis) en PSC (Primaire Scleroserende Cholangitis) heeft. Dat zijn chronische ontstekingen aan zijn lever en galwegen en hierdoor is zijn lever onherstelbaar beschadigd. Helaas is, zowel de oorzaak als de wijze waarop dit te genezen is, onbekend...

Als moeder voel je je machteloos als je kind ineens van alles mankeert, wetende dat dit niet meer over zal gaan. Deze machteloosheid wilde ik omzetten in iets 'doen', 'iets positiefs'. Daarom heb ik op 1 januari 2021 (ik was een half jaar eerder begonnen met hardlopen) mijzelf voorgenomen om op 24 oktober 2021 een marathon te gaan lopen in Rotterdam. Sinds dat moment (1 januari 2021) doneer ik elke maand voor elke (trainings- en wedstrijd-) hardloopkilometer 10 cent aan de Maag Lever Darm Stichting. 

Eerst stond hier geschreven: "geen idee of ik het kan, maar ik ga ervoor!" Nu weet ik dat ik het kan! Het is me gelukt! Ik heb ruim 42 kilometer hardgelopen voor het goede doel, voor Senn! Wat ben ik enorm trots op deze prestatie en wat ben ik trots op de bedragen die ik bij elkaar heb gelopen en die zijn gedoneerd! Meteen na afloop (ik hing huilend tegen een hek uit te hijgen) riep ik al "dit wil ik nog een keer doen!" en daarom ging ik nog even door met deze actie. Op 10 april 2022 heb ik nog een marathon gelopen (weer in Rotterdam) en op 16 oktober 2022 heb ik ervaren ervaren hoe het is om zo'n afstand in Amsterdam te lopen. Ik blijf van elke kilometer die ik loop 10 cent doneren. Iets met een verslaving... wie had dat gedacht toen ik mijn eerste blog hier schreef, ongelooflijk welke weg ik sindsdien (letterlijk en figuurlijk) heb afgelegd! Ik heb 'gewoon' drie marathons in een jaar tijd gelopen! Ik ben besmet met het hardloopvirus... Ik ga nog even door. 

Wil je mij helpen? Met een donatie steun je mijn actie en het werk van de Maag Lever Darm Stichting. Zo komen we misschien een stapje dichterbij een oplossing voor Senn. Hoe het met hem gaat, is te lezen in de blogs op deze pagina. 

#ikrenvoorsenn

Elke bijdrage telt! Alvast ontzettend bedankt!

 

Via instagram ben ik te volgen op mijn weg naar de volgende marathon onder de naam runningrietje

https://instagram.com/runningrietje

25
25/06/2023
19:09

Agnes

View all
  View all
30/05/2023 | 0:00

Marathon Madrid en gezondheid Senn

Het is qua berichten van mijn kant rustig... dat is een goed teken! Met Senn gaat het namelijk naar omstandigheden erg goed! Zijn dikke darm is eruit, stoma werkt prima, hij kan alles eten en eindelijk alles weer doen. Hij is al bijna 10 kg aangekomen! Groeien qua lengte doet hij nog niet echt, maar dat gaat vast ook goedkomen! Rust in Huize Berger dus!  Ik heb op 23 april weer een marathon gelopen. Vraag niet hoe... doordat ik 4 weken eerder in plaats van de geplande 30 trainingskilometers die dag ook een marathonafstand heb gelopen (en die week ook gewoon mijn normale trainingen ben gaan doen) is er iets overbelast geraakt in mijn lies. Ik ben doorgelopen met Madrid in mijn achterhoofd. Gaandeweg was het niet alleen mijn lies, maar ook mijn bil en heup die moeilijk gingen doen... Stom stom stom, maar ik ben toch gestart in Madrid, volgestopt mijn pijnstillers. Ik wist dat het niet handig was, maar als je vanuit je werk de mogelijkheid krijgt om "even" heen en weer vanuit Azie te vliegen voor een marathon in Madrid en een vakantie met je gezin, dan maakt dat de innerlijke druk om toch te gaan lopen een stuk groter. Ik heb hem uitgelopen, maar wel 'met een slag in mijn wiel' (en nu zit ik met de gebakken peren!). Sindsdien heb ik niet meer kunnen lopen. Gelukkig kan ik nu wel weer wandelen, maar hardlopen gaan nog niet lukken de komende tijd. Iets met 'eigen schuld, dikke bult!'.  Wel ben ik enorm trots op deze medaille, want deze heeft mij echt bloed, zweet en veel tranen gekost. En wat is pijn? Senn heeft de rest van zijn leven ongemak door zo'n stom stoma. Hij heeft onstoken galwegen en een chronisch ontstoken lever. Die lever ziet eruit als van een bejaarde alcoholist en zal op een dag getransplanteerd moeten worden. Hij heeft een tijdbom in zijn buik. Dan hoor je mij niet piepen over pijn of een blessure... dit gaat over en zo niet dan heb ik nog steeds niets te klagen als ik mezelf vergelijk met Senn!  Nu is de 'tijdbom' in zijn buik gelukkig rustig. Er staan geen ziekenhuisbezoeken in de agenda, anders dan elke paar weken bloed prikken om alle waardes in de gaten te houden. Laten we duimen dat het een poos rustig blijft! Dat Senn gewone dingen kan doen die horen bij zijn leeftijd zoals een rijbewijs halen, chillen met vrienden en zijn eindexamen halen! Wat ben ik trots op deze kanjer!  De komende weken is het helaas niet "ik ren voor Senn"...  maar het hardloopvirus is er nog steeds!

A healthy digestive system is vital. It can be your best friend, or your worst enemy. Your digestive system can give you strength and energy, but it can also hinder you, make you housebound, or even kill you. The Stomach Liver Bowel Foundation (Maag Lever Darm Stichting) supports over two million people with digestive diseases, by funding research and providing information. Together, we fight for a healthy digestive system for everyone.