Rita Berger

Ik ren voor Senn!

Ik ben Rita. Mijn zoon Senn hoorde rond zijn 15e verjaardag (september 2020) dat hij Colitis Ulcerosa heeft (chronische ontstekingen aan zijn dikke darm). Daarnaast bleek dat hij ook AIH (Auto-immuunhepatitis) en PSC (Primaire Scleroserende Cholangitis) heeft. Dat zijn chronische ontstekingen aan zijn lever en galwegen en hierdoor is zijn lever onherstelbaar beschadigd. Helaas is, zowel de oorzaak als de wijze waarop dit te genezen is, onbekend...

Als moeder voel je je machteloos als je kind ineens van alles mankeert, wetende dat dit niet meer over zal gaan. Deze machteloosheid wilde ik omzetten in iets 'doen', 'iets positiefs'. Daarom heb ik op 1 januari 2021 (ik was een half jaar eerder begonnen met hardlopen) mijzelf voorgenomen om op 24 oktober 2021 een marathon te gaan lopen in Rotterdam. Sinds dat moment (1 januari 2021) doneer ik elke maand voor elke (trainings- en wedstrijd-) hardloopkilometer 10 cent aan de Maag Lever Darm Stichting. 

Eerst stond hier geschreven: "geen idee of ik het kan, maar ik ga ervoor!" Nu weet ik dat ik het kan! Het is me gelukt! Ik heb ruim 42 kilometer hardgelopen voor het goede doel, voor Senn! Wat ben ik enorm trots op deze prestatie en wat ben ik trots op de bedragen die ik bij elkaar heb gelopen en die zijn gedoneerd! Meteen na afloop (ik hing huilend tegen een hek uit te hijgen) riep ik al "dit wil ik nog een keer doen!" en daarom ging (ga!) ik nog even door met deze actie.

Ik blijf van elke kilometer die ik loop 10 cent doneren. Iets met een verslaving... wie had dat gedacht toen ik mijn eerste blog hier schreef, ongelooflijk welke weg ik sindsdien (letterlijk en figuurlijk) heb afgelegd! Ik ben besmet met het hardloopvirus... Ik ga nog even door. 

Op 14 april 2024 loop ik marathon nummer 7 in Rotterdam, maar wat helemaal ongelooflijk is... ik mag deelnemen (met de amateurs, ) aan de Olympische Spelen op 10 augustus 2024. Dus op naar nog meer kilometers en daardoor nog meer euro's voor de Maag Lever Darm Stichting!

Wil je mij helpen? Met een donatie steun je mijn actie en het werk van de Maag Lever Darm Stichting. Zo komen we misschien een stapje dichterbij een oplossing voor Senn. Hoe het met hem gaat is te lezen in de blogs op deze pagina. 

#ikrenvoorsenn

Elke bijdrage telt! Alvast ontzettend bedankt!

 

Via instagram ben ik te volgen op mijn weg naar de volgende marathon onder de naam runningrietje

https://instagram.com/runningrietje

13.42
29/02/2024
22:04

Rita

View all

Raised €250

Raised €500

Raised €1,000

Received first donation

Received 10 donations

Received 25 donations

Received 50 donations

Posted a blog update

Show more
  View all
27/01/2024 | 12:00

Valencia en meer!

Tijd voor een update!  Senn gaat goed! Precies een jaar geleden is zijn dikke darm verwijderd en sindsdien is hij onherkenbaar veranderd. Nu hij geen last meer heeft van zijn Colitis Ulcerosa is hij weer gaan groeien, zowel in de lengte als in de breedte, zijn haar is lang en zelfs zijn voeten groeien weer! Zijn leverwaardes zijn rustig, dus we zitten eindelijk in een rustig vaarwater, fijn! We weten dat dit ooit weer anders zal zijn, maar daar staan we voorlopig even niet bij stil. Nu is nu! Qua lopen gaat het ook lekker. Op 3 december heb ik in Valencia mijn zesde marathon gelopen. De laatste kilometers waren enorm zwaar, geen pijn dit keer zoals de vorige keer in Madrid, maar ik was helemaal 'op'. Wederom huilend en hyperventilerend over de finisch om vervolgens 5 minuten later apetrots en met een enorme lach mijn medaille in ontvangst te nemen en te zeggen hoe geweldig het weer was... Als psycholoog blijf ik me verbazen, ook over mezelf. Wat een rare stoornis is dat marathonlopen toch! Op 14 april ga ik voor de derde keer #demooiste lopen, de marathon in Rotterdam. Maar sinds een paar dagen weet ik ook dat ik ingeloot ben voor de 'marathon pour tous' op 10 augustus in Parijs. Meer dan 727000 lopers van over de hele wereld zijn sinds 2022 bezig met het behalen van hardloopuitdagingen om zo mee te kunnen doen aan de loting voor de amateurmarathon van de Olympische Spelen. De kans was minimaal, maar zoals we hier thuis vaak zeggen; de kans dat Senn deze combinatie van drie chronische progressieve ziektes zou hebben was ook minimaal, dus alles is mogelijk ;) Ongelooflijk dat ik mee mag doen! Ik ga gewoon naar de Olympische Spelen! Nu duimen dat er geen gekke blessures om de hoek komen kijken en dat ik straks echt dezelfde route mag gaan lopen als Sifan Hassan (alleen doe ik er zeker 2x zo lang over haha)!  Tot en met Parijs blijf ik geld inzamelen voor de Maag Lever Darm Stichting. Ik blijf van elke kilometer die ik ren 10 cent doneren. Ik ben aan het nadenken over een nieuw streefbedrag, over manieren om deze actie te promoten, hoe ik sponsoren (bedrijven?) kan zoeken... mocht je een idee hebben, ik hoor het graag! Want wie weet helpen deze acties, hardloopkilometers en donaties om een oplossing te vinden voor de ziektes van Senn, dat er geen levertransplantatie nodig zal zijn voor hem. Daar loop ik voor!  #ikrenvoorsenn     

A healthy digestive system is vital. It can be your best friend, or your worst enemy. Your digestive system can give you strength and energy, but it can also hinder you, make you housebound, or even kill you. The Stomach Liver Bowel Foundation (Maag Lever Darm Stichting) supports over two million people with digestive diseases, by funding research and providing information. Together, we fight for a healthy digestive system for everyone.